PetriPerta

Vuoleskellaanko Louhimiehestä Suomen Harvey Weinstein?

Kirjoitus on alunperin julkaistu nykysuomi.com-nettilehdessä.

Aivan aluksi on sanottava, ettei minua kiinnosta viihdemaailma, kotimainen tai ulkomainen, kovinkaan paljoa. Mutta kuten niin monen muunkin asian kohdalla, elokuvaohjaaja Aku Louhimieheen kohdistunut ajojahti on median toimesta saatu kasvatettua sellaisiin mittasuhteisiin, ettei siitä ole voinut välttyä kuulemasta.

Hetken asiaan tutustuttuani huomasin, ettei tässä ole oikeastaan mitään uutta: Menestynyt, valkoinen heteromies saa median ja feministien vihat niskaansa. Nykyinen yhteiskunnallinen ilmapiiri taas pakottaa ”ymmärtäväisemmätkin” liittymään lynkkauspartioon ja paheksumaan sankoin joukoin maan eittämättä parasta elokuvaohjaajaa… Syyllähän ei oikeastaan ole väliä, kunhan mies saadaan näyttämään täydelliseltä hirviöltä.

Nähdäkseni Louhimiehen tilanteessa ei ole juurikaan eroa lätäkön takana Hollywoodissa nähtyihin tapauksiin, joissa melkeinpä viikoittain joku onnenonkija syyttää menestynyttä valkoista heteromiestä vaikkapa seksuaalisesta häirinnästä. Eräs lempikoomikkoni luonnehti ilmiötä yksinkertaisesti lausahduksella ”epidemic of gold digging whores” ja pakko sanoa, mies osui naulan kantaan.

Kenties järkyttävimpiä tapauksia kuulostaisi olevan ohjaaja Harvey Weinsteinin toiminta. Miehenkuvatuksen kerrotaan ahdistelleen, lääppineen, painostaneen ja jopa raiskanneen elokuva-alalla toimivia naisia vuosikymmenien ajan. Toiminta on tottakai tuomittavaa, jos syytökset ovat totta MUTTA… Niin, aina on mutta… Yksikään tuomioistuin ei ole tuominnut Weinsteinia. Kuitenkin hänelle annettiin kenkää omasta yrityksestään, vaimo jätti ja entinen assistentti haastoi miehen oikeuteen koska oli kertomansa mukaan joutunut toimittamaan erektiolääkkeitä Weinsteinille ja siivoamaan mällitahroja tämän nahkasohvasta… Tuomio on siis annettu sekä toimeenpantu etukäteen, median ja sen räjähtämispisteeseen kiihottaman yleisön toimesta.

Vaarana tässä tilanteessa on se, että ameriikan malli rantautuu kotoiseen peräpohjolaamme ja Louhimiehen ura sekä yksityiselämä tuhotaan täydellisesti siksi, että media on antanut palstatilaa käytännössä vain Louhimiehestä vastaan vihaa lietsoville tahoille. Asioiden mittasuhteisiin laittaminen ei ole koskaan ollut kotimaisen mediakenttämme vahva alue enkä odota siltä kovin paljon tälläkään kertaa. Louhimies ei ole ahdistellut ketään seksuaalisesti, ei raiskannut ja elostellut, vaan käyttänyt alalla ilmeisen yleisiä ja kieltämättä toimiviksi havaittuja metodeja parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Olen joskus aiemminkin kummastellut taiteen vuoksi tehtäviä moraalisia uhrauksia kuten eläinten hengiltä kiduttamista, menkkaverellä tai ulosteella sotkemista, pahoinpitelyjä, sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista ja niin edelleen, mutta tietenkään ”taiteen säännöt” ja suvaitsevainen suhtautuminen esimerkiksi yllä mainitun kaltaisiin uhrauksiin ei päde, kun kyseessä on valkoinen heteromies, joka vielä on kehdannut tehdä kolmannen tuntemattoman sotilaan, jossa ei ollut yhtäkään naista, mustaa tai avoimen homoseksuaalia taistelemassa rintamalla… Siispä jatkan ihmettelyä ja päätän kirjoitukseni kysymykseen: Mitä käynnissä olevan ”noitavainon” ansaitsevaa Louhimies on urallaan tehnyt ja kuinka miehen toiminta on poikennut alan ”normaaleista käytännöistä”? (Kysymys on retorinen, mutta toki kommenttiosiossa saa kiukutella…)

Petri Perta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mitä louhimies sinänsä teki? Lisäsi softcore pornoelokuvaan (levottomat) enemmän softcore kohtauksia? Lasten kaltoinkohtelut ja oksennusten syöttelythän on jo syyttäjien vastanäyttelijät osoittanut epätodeksi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Eirikoista katsottavaa oli jussi patsaiden jako. Oliko joku massapsykoosi kiusaaminen käynnissä ja kaikko vain kannustavat lisää?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Elämme totuudenjälkeisessä maailmassa. Oikeussaleja ei enään tarvita, vaan syyllisyys todetaan Lehtikirjoituksissa ja kaduilla.

Suht hyvä kirjoitus:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005617401.html

Toimituksen poiminnat