PetriPerta

Raha on kansan vihollinen

Raha on tänä päivänä välttämättömyys. Ei ehkä silloin jos keskittyy vain hengissä pysymiseen mutta mikäli tahtoo pysyä osana yhteiskuntaa ja alistua normeihin kuten vaatteiden käyttöön, terveydenhuoltoon ja monipuoliseen ravitsemukseen, on raha melkeinpä ensimmäinen edellytys. Mikäpäs siinä, raha on käytännöllistä, sen arvo on periaatteessa universaali ja teoriassa helposti mitattavissa. Raha on myöskin kaikkien saatavilla. Ei tarvitse nylkeä oravia tai haihduttaa kuutiotolkulla merivettä saadakseen tarvitsemansa. Ei... On vain osattava luovia läpi koulutusjärjestelmän sellaisille apajille missä raha on käden ulottuvilla. On toivottava geneettistä lehmän hermoisuutta ja farmieläinanalogioiden pariin päästyämme, kykyä lampaan kaltaiseen suhtautumiseen ympäröivään maailmaan. Vain se auttaa ehkäisemään eriarvoisuuden, korruption ja kaikkialla rehottavan epäoikeudenmukaisuuden aiheuttamaa ahdistusta. Lammastahan ei kiinnosta mitä farmari syö omassa pöydässään ja kuinka hän on sen hankkinut. Sitä ei kiinnosta myöskään se mitä sen tulevaisuudelle on farmarin toimesta suunniteltu.

 

Sellaiseksi on opetettu ihminenkin. Riittää että raha riittää tänään leipään ja huomenna vuokraan. Kuten toivottavasti annoin ymmärtää, olen lähtökohtaisesti rahan puolella koska parempaakaan vaihdon välinettä ei ole saatavilla. Se kuinka raha toimii yhteiskunnassa vuonna 2017 on sen sijaan kuin solumyrkkyä ihmiskunnalle. Esimerkiksi modernilla suomalaisella työläisellä ei ole vaikutusvaltaa yhteiskunnassa johtuen siitä että hänen ainoan vaihdon välineensä, rahan edellyttämä työ ei ole enää juuri minkään arvoista. Rohkean ja ilkeänkin mielipiteeni työn arvottomuudesta perustan yksinkertaisesti matalapalkkaisten ja rikkaiden aseman vertailukelvottomuuteen. Rahalla saa kuuluvuutta, näkyvyyttä ja oikeanlaisia kavereita joilla on vielä enemmän kuuluvuutta ja näkyvyyttä. Kuuluvuudella ja näkyvyydellä saa mahdollisuuden kertoa kuinka valtakuntaa tulisi pyörittää ja mikäli se ei riitä, rahalla se saadaan pyörimään haluttuun suuntaan. Rahattomuudella taas saa ylenkatsomista, laiminlyöntiä ja oikeuden pitää turpansa kiinni. Työväki ei siis ole enää yhteiskunnallinen voima vaan yhdenlainen porvarillinen työkalu jolla saadaan valtio kiristettyä tekemään "oikeita" päätöksiä. Tilanne on kahdesta suunnasta ikävä sillä mikäli työkalu alkaa vaatimaan jotakin, se korvataan vaikkapa ulkomaisen toimittajan halvemmalla työkalulla ja mikäli valtio edellyttää parempaa "huoltoa" työkalulle, tapahtuu sama. Jälkimmäisessä tapauksessa vieläpä niin että myös työkalun käyttäjä, yritys vie verotulonsa jonnekin muualle. Maahanmuutto auttaa osaltaan yrityksiä esimerkiksi palkkakulujen kaitsemisessa. Kouluttamaton väki matalan elintason maista takaa halvan työvoiman mikäli "prolet alkaa hillumaan" joten eipä liene ihme että suuryritysten johtajat ja valtiovaltamme ministeritason dirikat ovat kautta linjan ja varauksetta "etnisen väestörakenteen muutoksen" puolella.Tämä luonnollisesti aiheuttaa myös sen että ay-liike on pelkkä suunsoittaja jonka valta on yhtä teoreettista kuin lähtökohtaisesti marxilainen perus-ideologiansa tai vapaan markkinatalouden auvoinen satama jota kohti johtajamme laivaamme navigoivat.

 

Nyt yritysmaailma on voinut huokaista helpotuksesta. Valtio nimittäin on onnistuttu saamaan juuri halutunlaiseksi. Sellaiseksi joka eliminoi olemassaolevat ja tulevat paikalliset kilpailijat ja joka pitää huolen siitä että työkalu, työväki tietää että tilanne ei tule olennaisesti paranemaan. Se on saatettu syvään apatiaan joka tappaa sekä kyvyn että halun tehdä asialle jotain. Kansalle on uskoteltu että EU-ero ei ole mahdollinen ja että lama johtuu kansan liiallisesta hyvinvoinnista. (Ei siis markkinatalouden teorioiden yhteensopimattomuudesta reaalimaailman kanssa). Todellisia korjausliikkeitä ei olla edes yritetty vaan koko yhteiskunta muutetaan kertaheitolla (suur-)yritysmaailmaa suosivaksi. Näkyvin merkki tästä on kapitalistinen markkinatalous-jihadismi jota toteutetaan esimerkiksi kaiken elintärkeänkin toiminnan yksityistämisen muodossa. Yksityistämisen tarvetta perustellaan esimerkiksi "suhteettomaksi paisuneella julkisella sektorilla" jonka asteittainen mutta totaalinen yksityistäminen tulee väistämättä johtamaan palveluiden laadulliseen rapautumiseen, työllisyyden sekä palkkatason laskemiseen ja ultimaattisesti siihen että meillä ei yhteiskuntana ole enää varaa palveluihin jotka on ostettava yritykseltä siltä saaduilla verotuloilla. Käytännössä koko talousjärjestelmä tulee kulkemaan firman kassasta firman kassaan. Verotulot sekä yritys- että kuluttajapuolelta vilahtavat valtion kassassa hetkellisesti kunnes ne korvauksena palveluista siirtyvät jälleen firman kassaan tai tukina kansalaisille jotka raahustavin askelin, kiertotien kautta raahaavat rahat firman kassaan omaehtoisesti. Valtiosta tulee yritysten letkuissa makaava sukulainen jonka elossa pysyminen on yritysmaailman hyvästä tahdosta riippuvainen. Mikäli sängyssä koriseva viittävaille raato yrittää "muuttaa testamenttia", siirtyy käsi pistokkeelle ja merkitsevä katse muistuttaa julmasta riippuvaisuus-suhteesta.

 

Olen ilmaissut huoleni tästä itseäni huomattavasti älykkäämmille ihmisille ja he ovat vakuutelleet kuinka yritykset tullaan pitämään sen verran valtion, maakuntien ja kuntien nuorassa ettei pelkoni millään pääse toteutumaan. Väite on kummallinen sillä jo nyt on nähtävissä että palvelut ostetaan sieltä mistä ne halvimmalla saadaan, eihän yksityistämisessä muuten olisi mitään järkeä? Esimerkiksi sote-uudistus ei kuulemma voi mennä kuvailemallani tavalla reisille koska julkinen sektori omistaa "tuotantovälineet", infran sekä yritykset ja uusien hankkiminen on niin kallista ettei siihen yksityiset terveydenhuoltofirmat lähde. Sekin on omituinen, naiivin toivomuksen oloinen argumentti joka toteutuu vain mikäli kiltti haltia-kummi ilmestyy toteuttamaan toiveen, poistaa korporaatiomaailman ahneuden, korruption ja iskee päättäjillemme tolkun kaaliin. Joko olen harvinaisen luupäinen ja tyhmä kun en näe "uuden uljaan maailman" täydellisyyttä tai sitten tuo maailma on niin kiero ja hyvä näyttelijä että minua viisaammat eivät teoreettisuudessaan osaa nähdä valheen verhon toiselle puolelle. Aika näyttää...

 

Sanoin otsikossa provosoivasti että raha on kansan vihollinen. Niin kauan kun kaikkea yksityistämistä perustellaan vain ja ainoastaan rahalla, se pitää paikkansa. Oy Suomi Ab ei turvaa riippumattomuuttaan ja huoltovarmuuttaan edes kriittisimpien toimintojen kohdalla. Ei ruokahuollon, terveydenhuollon tai energiatuotannon saralla. Ei teollisuuden, luonnonvarojen tai tärkeimpänä, kansansa osalta. Ei... Kaikki on kaupan ja ihminen on kaupanteon kärsijänä unohdettu. On todennäköistä että kuten islamistinen jihadismi, myös markkinatalous-jihadismi tulee vaatimaan ihmisuhreja. Yhteistä näissä on myös se että uhrit tullaan hyväksymään "yksittäistapauksina". Jälkipolvet tulevat ruumiinlämmöllä muistamaan aikamme päättäjiä näiden tekemien päätösten johdosta. "Surut pois ja kukka rintaan!", sanovat arvottomat arvojohtajamme vakuutellessaan kansaa siitä että huolimatta kaikista virheistä, seuraava veto osuu.

Juhlat jatkuvat kunnes valot sammuvat...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mainiosti kirjoitettua markkinatalouskritiikkiä Petriltä!

Hallitukseen on päässyt pesiytymään liian paljon markkinataloususkovaisia.

Markkinataloususkovaisen mielestä markkinamekanismi on ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Näin ei tietenkään todellisuudessa ole. Markkinamekanismi ei ole mikään maaginen yleisratkaisu, vaan se toimii joskus ja joskus taas ei.

Mitään pätevää yleisääntöä tai teoriaa ei liene, mutta sanoisinpa, että markkinamekanismi ei sovi esim. soten tai raideliikenteen ratkaisuksi.

Käyttäjän PetriPerta kuva
Petri Perta

Kiitos positiivisesta palautteesta ja kompista aiheessa mikä ei tunnu avautuvan kovinkaan monille edes pintapuolisesti.

Suunta johon kuljemme on osoittautunut jo vääräksi ja jopa tuomiolliseksi. Tottakai vaatii päättäjiltämme rohkeutta toimia toisin, kuin kääntäen selkänsä muille mutta se on tehtävä ennemmin tai myöhemmin.

Toimituksen poiminnat