Halla-aho ja ihmisarvo- Humanismin hattaralinnakkeen porteilla

Risto Volanen kirjoitti vastavalkeaan lyhyen ja varsin suppean arvion Jussi Halla-ahon ideologiasta.

Oikeastaan artikkelissa käsiteltiin lähinnä hänen kantaansa ihmisarvoon joka Halla-ahon ajatuksissa on vuoden 2017 mittapuulla melko kylmä. Keskustelua on herättänyt se kuinka Halla-ahon mielestä "erilaisuus on eriarvoisuutta" ja kuinka ihmisen arvo on mitattavissa sillä, kuinka paljon heimo menettää mikäli tietyn yksilön panos otetaan sen toiminnasta pois. Tämä mielipide toimittaa näin humanismin aikakaudella valtavirrasta vastakkaisen ääripään virkaa. Ainakin näennäisesti…

 

Kansalaisen ja kansan arvoahan nimittäin on kautta aikain mitattu sen perusteella kuinka paljon se tuottaa. Henkinen pääoma tai idealistinen hattara ei ole kovinkaan myyvä vientituote. Ei ainakaan sellainen joka synnyttäisi merkittävää positiivista kassavirtaa. Siksi Halla-ahon ajatusmaailman kauhistelu, näin "välttämättömän talouskasvun" aikana, on kovin tekopyhää. Huomattavasti kylmemmän maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä ja ideologioita valitaan kerta toisensa jälkeen eduskuntaan.

 

Mikäli kansa ei saavuta tarvittavia merkkipaaluja tuottavuudessa, sitä rangaistaan kuten viime vuosina on kovin usein käynyt. Niin yksinkertaista se on. Se onko oikein että ne jotka vaativat tuottavuutta ja samalla rankaisevat kansaa ovat täydellisen vieraantuneita siitä missä tuota tulosta taotaan, on sitten aivan eri asia. Ihmisarvo sisältyy ihmisyyden ainutlaatuisuuteen osana luontoa mutta sen ympärille ei kannata liian massiivisia ideologisia linnakkeita rakentaa. Ei ainakaan korkeussuunnassa niin että näkymä realismiin hämärtyy pilvilinnojen kasvaessa.

 

En sano että olisin Halla-ahon kanssa täydellisen samaa mieltä mutta näkisin että hänen ajatuksilleen on nykymaailmassa tilaa tasapainottavana elementtinä. Tasa-arvo ihmisten välillä on kaunis ja tavoittelemisen arvoinen asia mutta on mietittävä onko parempi että tasa-arvo kehittyy itsestään, luonnollisesti täydelliseksi vaiko esimerkiksi feminismin metodein pakon, kontrollin ja suorastaan militantin asennoitumisen kautta.

 

Jokaiselle ihmiselle on annettava mahdollisuus tavoitella potentiaaliaan mutta siihen tavoitteluun on kansalaisia kyettävä motivoimaan. Se ei onnistu humanismin tasapäistävällä asenteella eikä esimerkiksi naiskiintiöillä tai "positiivisella syrjinnällä". On taattava se että potentiaalinsa parhaiten käyttävät saavat parempaa kuin helppoa tietä kulkevat. Toinen vaihtoehto on kansakuntamme jyrkkä taantuminen.

 

Ihmisarvo on jakamaton mutta se ei saa toimia syynä omaehtoiselle heikkoudelle. Ihmisarvo on olemassa mutta koska osa, kaikessa ihmisarvossaan, saa enemmän aikaiseksi kuin toinen ihmisarvoinen osa, ei vähemmän suorittavaa, vähemmän aikaansaavaa voida täysin tasapäistää. Parempi täytyy olla tavoiteltava asia ja sen saavuttamisesta täytyy voida palkita.

 

Ihmisarvo on abstrakti käsite siinä missä jumalakin. Sitä ei voi mitata eikä muutenkaan realistisesti arvottaa. Siksi sen suhteuttaminen käytännön maailmaan vaatii jatkuvaa tarkastelua ja uudelleen arviointia. Tätä prosessia Jussi Halla-ahon mielipiteet ovat erinomaisesti tasapainottamassa.

PetriPerta
Perussuomalaiset Järvenpää

Olen perussuomalainen varavaltuutettu järvenpäässä. Perheenisä, poliitikko ja rakennusmies. Istun kotikaupunkini kaupunkikehityslautakunnassa ja toimin valtuustoryhmämme sihteerinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu