PetriPerta

Halla-aho ja ihmisarvo- Humanismin hattaralinnakkeen porteilla

Risto Volanen kirjoitti vastavalkeaan lyhyen ja varsin suppean arvion Jussi Halla-ahon ideologiasta.

Oikeastaan artikkelissa käsiteltiin lähinnä hänen kantaansa ihmisarvoon joka Halla-ahon ajatuksissa on vuoden 2017 mittapuulla melko kylmä. Keskustelua on herättänyt se kuinka Halla-ahon mielestä "erilaisuus on eriarvoisuutta" ja kuinka ihmisen arvo on mitattavissa sillä, kuinka paljon heimo menettää mikäli tietyn yksilön panos otetaan sen toiminnasta pois. Tämä mielipide toimittaa näin humanismin aikakaudella valtavirrasta vastakkaisen ääripään virkaa. Ainakin näennäisesti...

 

Kansalaisen ja kansan arvoahan nimittäin on kautta aikain mitattu sen perusteella kuinka paljon se tuottaa. Henkinen pääoma tai idealistinen hattara ei ole kovinkaan myyvä vientituote. Ei ainakaan sellainen joka synnyttäisi merkittävää positiivista kassavirtaa. Siksi Halla-ahon ajatusmaailman kauhistelu, näin "välttämättömän talouskasvun" aikana, on kovin tekopyhää. Huomattavasti kylmemmän maailmankatsomuksen omaavia ihmisiä ja ideologioita valitaan kerta toisensa jälkeen eduskuntaan.

 

Mikäli kansa ei saavuta tarvittavia merkkipaaluja tuottavuudessa, sitä rangaistaan kuten viime vuosina on kovin usein käynyt. Niin yksinkertaista se on. Se onko oikein että ne jotka vaativat tuottavuutta ja samalla rankaisevat kansaa ovat täydellisen vieraantuneita siitä missä tuota tulosta taotaan, on sitten aivan eri asia. Ihmisarvo sisältyy ihmisyyden ainutlaatuisuuteen osana luontoa mutta sen ympärille ei kannata liian massiivisia ideologisia linnakkeita rakentaa. Ei ainakaan korkeussuunnassa niin että näkymä realismiin hämärtyy pilvilinnojen kasvaessa.

 

En sano että olisin Halla-ahon kanssa täydellisen samaa mieltä mutta näkisin että hänen ajatuksilleen on nykymaailmassa tilaa tasapainottavana elementtinä. Tasa-arvo ihmisten välillä on kaunis ja tavoittelemisen arvoinen asia mutta on mietittävä onko parempi että tasa-arvo kehittyy itsestään, luonnollisesti täydelliseksi vaiko esimerkiksi feminismin metodein pakon, kontrollin ja suorastaan militantin asennoitumisen kautta.

 

Jokaiselle ihmiselle on annettava mahdollisuus tavoitella potentiaaliaan mutta siihen tavoitteluun on kansalaisia kyettävä motivoimaan. Se ei onnistu humanismin tasapäistävällä asenteella eikä esimerkiksi naiskiintiöillä tai "positiivisella syrjinnällä". On taattava se että potentiaalinsa parhaiten käyttävät saavat parempaa kuin helppoa tietä kulkevat. Toinen vaihtoehto on kansakuntamme jyrkkä taantuminen.

 

Ihmisarvo on jakamaton mutta se ei saa toimia syynä omaehtoiselle heikkoudelle. Ihmisarvo on olemassa mutta koska osa, kaikessa ihmisarvossaan, saa enemmän aikaiseksi kuin toinen ihmisarvoinen osa, ei vähemmän suorittavaa, vähemmän aikaansaavaa voida täysin tasapäistää. Parempi täytyy olla tavoiteltava asia ja sen saavuttamisesta täytyy voida palkita.

 

Ihmisarvo on abstrakti käsite siinä missä jumalakin. Sitä ei voi mitata eikä muutenkaan realistisesti arvottaa. Siksi sen suhteuttaminen käytännön maailmaan vaatii jatkuvaa tarkastelua ja uudelleen arviointia. Tätä prosessia Jussi Halla-ahon mielipiteet ovat erinomaisesti tasapainottamassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ihmisarvo on abstrakti käsite siinä missä jumalakin. Sitä ei voi mitata eikä muutenkaan realistisesti arvottaa. Siksi sen suhteuttaminen käytännön maailmaan vaatii jatkuvaa tarkastelua ja uudelleen arviointia. Tätä prosessia Jussi Halla-ahon mielipiteet ovat erinomaisesti tasapainottamassa."

Tuossa yhteydessä tuo "tasapainottaminen" ei ikävä kyllä voi loogisesti eikä edes asiakontekstinsa puitteissakaan tarkoittaa mitään muuta kuin "vesittämässä" tai "kumoamassa".

Halla-aho nimenomaan painottaa ihmisen taloudellista arvoa, kuten sinäkin häntä vaivihkaa ja varovasti myötäillen osittain teit blogikirjoituksesi alkuosissa. Hän ei puhu universaalista ihmisarvosta tai kristillisestä ihmisarvokäsityksestä mitään.

Yritit kuitenkin olla "taitava" tuoden tuossa viimeisessä kappaleessa oman, ehkä jossain määrin vähemmän klassiseen kansallissosialismiin nivoutuvan, ihmisarvokäsityksesi esille linkittäen sen sitten kömpelön epäloogisesti Halla-ahon maailmankuvaan.

Käyttäjän PetriPerta kuva
Petri Perta

"Vesittäminen" tarkoittaa minun silmissäni mittavaa kompromissia ja kuten kirjoituksestani kävi mielestäni ilmi, olen sellaisen kannalla mutta en, omaa itseäni tutkiskellessa, niin radikaalisti ja teräksisen kylmästi kuin Halla-aho.

Halla-aho voi tarkoittaa sitä että ihmistä on mitattava taloudellisen arvottamisen keinoin ja kuten hänen omastakin blogistaan asian tiimoilta käy ilmi, sen perusteella kuinka välttämätön yksilö yhteiskunnalleen on. Minä taas mainitsin ihmisarvon universaaliuden puhuessani ihmisarvosta osana ihmisyyden ainutkertaisuutta osana luontoa. Minä siis annan arvon ihmiselle sinänsä. Minun maailmankatsomuksessani se ei kuitenkaan ole muuttumaton vaikka arvolle on "alataso". Ihmisarvoa siis on mahdollista lisätä.

Minäkään en siis puhu "kristillisestä ihmisarvokäsityksestä" joten siitä huomiosta ehdottomasti pisteet!

Kommenttisi viimeinen osa tuntuu jokseenkin merkityksettömältä. Minä en kavahda "ismejä" ja minun maailmankatsomustani voikin nimittää miksi tahtoo. Tarkoitukseni ei ollut nivoa Halla-ahon maailmankatsomusta ja omaani yhteen vaan hieman omalta osaltani sekä vertaillen rinnastaa omaani ja hänen maailmankatsomustaan että suorittaa Volasen tyngäksi jäänyttä analyysia omine keinoineni hieman toiseenkin suuntaan.
Mikäli tässä epäonnistuin mutta kuitenkin asia tulee selväksi, pyydän osittain anteeksi ja osittain kiitän lukemisen, pohdinnan sekä kommentoinnin vaivasta.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

"On taattava se että potentiaalinsa parhaiten käyttävät saavat parempaa kuin helppoa tietä kulkevat. Toinen vaihtoehto on kansakuntamme jyrkkä taantuminen." --
Miten tämä objektiivisesti mitataan? Ei tällä sitä paitsi ole mitään tekemistä ihmisarvon kanssa.

Ihmisarvon käsitettä ja sen tarpeellisuutta ihmisen elinoikeuden ja kunkin ihmisen ainutlaatuisen olemassaolon oikeuden turvaajana ei pitäisi sotkea työnteon tai minkään teon tuottavuuteen.

Voimme - ainakin yrittää - mittailla ja arvottaa eri ammatteja ja työtehtäviä ja työntuloksia tuottavuuden tai laadun tai merkittävyyden mukaan, mutta jätetään ihmisarvon mittailu tästä kilpailusta pois. Se ei ole näissä vertailuissa edes tarpeellista. Ihmisarvo on ja pysyy, teetpä työtä tai et.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Muuten ... kirjoitus antaa viitteitä siitä, että sen kirjoittaja ajattelee. Se on minusta hyvä.

Olen sama mieltä siitä, että Halla-aho tuo kannanotoissaan usein esiin myös tarpeellista kritiikkiä rikkoessaan juuri näitä "välttämättömän talouskasvun" ja muita politiikan suhmurointinmestareiden hyvä-veli-hokemia, joilla he vahvistavat vain omaa etuaan.

Mutta Halla-ahoahan pidetään talousoikeistolaisena, joten miten hänen tasapainottava vaikutuksensa kansan tuottamattomuudesta rankaisemisessa onnistuu? Sitähän kai blogisti tarkoitti? Tai sitten minä käsitin väärin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Halla-ahon ihmisarvoa käsittelvä kirjoitus Scriptassa ei edes loogisesti tai järjellisesti (mitä hän itse usein perään kuuluttaa) kestä minkäänlaista asiaperusteista tarkastelua.

Se on aivan liian ylimalkainen ja ristiriitainen ja täysin vain hänen omiin tuntemuksiinsa perustuva. Monissa kannanotoissaan hän kuitenkin on pystynyt ihan faktaakin (=tilastoja) vakuuttelunaan käyttämään.

Siksi minä pidän tätä kyseistä tekstiä ihan höpönä, viihteellisenä oman ilon aivotuotteena ja toisten ajattelun provosoimiseksi kirjoitettuna höyryjen päästelynä.

Käyttäjän RistoVolanen kuva
Risto Volanen

Mainittakoon, etten kirjoittanut tekstiä Vastavalkeaan, vaan se lainasi tekstin blogista koitsivultani: http://www.ristovolanen.fi/118302917

Toimituksen poiminnat